Güncelleme Tarihi:
DPT'DE BAŞLADI HAZİNE'DE BİTİRDİ
1962 Elazığ'da doğumlu olan Çanakçı, 1985'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Çanakçı da kamuya ilk adımı, 1986 yılında ekonomi yönetiminin yetiştirilmesinde adeta bir okul görevi gören Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) uzman yardımcısı olarak attı. 1992'de uzman oldu.
Yüksek lisansını, 1989 -1991 yılları arasında ABD'de Michigan State Üniversitesi Ekonomi bölümünde yüksek başarı ödülü alarak tamamladı.
1994-2000 yılları arasında DPT'de Konjonktür Dairesi Başkanlığı yapan Çanakçı, Aralık 2000'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda Ekonomik Değerlendirmeler Dairesi Başkanı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu İkinci Başkanı olarak görev yaptı.
11 YILLIK REKOR
Erdoğan'ın başbakan olmasının ardından 5 Mayıs 2003 tarihinde Hazine Müsteşarlığı görevine atanan Çanakçı, 11 yıl 2 aydır sürdürdüğü bu görevde de bir ilke imza atmış bulunuyor.
13 Aralık 1983 yılında ilk olarak Ekrem Pakdemirli'nin oturduğu Müsteşarlık koltuğunda, vekil ve asaleten 17 isim görev yaptı. Ancak 31 yıllık Müsteşarlık tarihinde 11 yıl bu görevi sürdüren tek isim İbrahim Halil Çanakçı oldu. Kamunun en zorlu görevlerinden biri olan Hazine Müsteşarlığı koltuğunda Mağfi Eğilmez 5 ay, Osman Birsen 8 ay oturmuştu. Çanakçı dışında bu koltukta en uzun kalan ise, Hazine'nin ilk Müsteşarı olan Ekrem Pakdemirli'ydi. Pakdemirli, vekaleten başladığı bu görevde toplam 2 yıl 7 ay kalabilmişti.
DÜNYANIN YAKINDAN TANIDIĞI BİR İSİM
Uluslararası finans çevrelerinin yakından tanıdığı bir isim olan Çanakçı, G-20 Müsteşarlar ve Merkez Bankası Başkan Yardımcıları toplantılarında Türkiye'yi 'müsteşar' sıfatıyla defalarca temsil etti.
2012-2013 yılları arasında G-20 bünyesinde kurulan "Uluslararası Finansal Mimari Reformu" Çalışma Grubu'nun eş-başkanlığını yaptı.
Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Yönetim Komitesi üyeliği, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Kalkınma Bankası ile Afrika Kalkınma Bankası'nda Türkiye'yi Guvernör olarak temsil etti.
İslam Kalkınma Bankası, İslam Ülkeleri Arası Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC) ve İslami Dayanışma Fonu (ISFD) Yönetim Kurullarında Türkiye adına İcra Direktörlüğü yaptı.
Uluslararası İslami Ticaret Finans Şirketi (ITFC) Yönetim Kurulunda bir yıl süreyle İcra Direktörlüğü görevinde bulundu.